De 150e ALV van de VVD

Via online platform meer inspraak in programma dan ooit

Producten
icon Hybride en online events Hybride en online events

Zaterdag 12 december werd de 150e Algemene Vergadering van de VVD gehouden via ons online event platform. De week ervoor gingen hier nog 10 thematische deelsessies aan vooraf. De VVD koos voor Transmisión Livestreams om leden die vooraf spreektijd hadden aangevraagd live in de uitzending te kunnen halen. Heuvelman Sound en Vision verwerkte de webcambeelden hiervoor in de stream, zonder hinderlijke feedback of vertragingen. Zo kon er in coronatijd toch effectief worden vergaderd.

Amendementen en interactie

In de week voorafgaand aan de grote vergadering van zaterdag, werd in tien thematische deelsessies uitvoerig stilgestaan bij de bijna duizend amendementen op het concept verkiezingsprogramma en de reactie van de partijleiding op deze amendementen. De indieners werden via hun eigen webcam in de uitzending gehaald. 

Live in de uitzending

De deelnemende leden, soms meer dan honderd per thematische vergadering, konden via polls, maar ook via hun inbreng in beeld en geluid laten weten hoe ze over het programma, de amendementen en het advies van de programmacommissie dachten. Op deze wijze werden tijdens de vergaderingen al heel veel puntjes op de i gezet. Een aantal hete hangijzers werd doorgeleid naar de plenaire vergadering en kwam daar nogmaals aan bod.

Plaza

Meer dan duizend deelnemers

En dat was zaterdag. Meer dan duizend deelnemers, onder wie kopstukken als Mark Rutte, Uri Rosenthal en Klaas Dijkhoff, ontmoetten elkaar in de Chatcarrousel en woonden de Algemene Vergadering bij. Daar passeerden de amendementen één voor één de revue. De betrokkenheid van de VVD-leden blijkt behalve uit de vele inhoudelijke bijdragen ook wel uit de gemiddelde kijkduur per deelnemer van meer dan 6 uur. Om half acht 's avonds, zo'n drieënhalf uur later dan gepland, werd deze vergadering afgesloten.

Meer invloed dan ooit

Onder meer de NOS berichtte in de week voorafgaand aan de grote, afsluitende online bijeenkomst al over de digitale wijze van vergaderen en constateerde dat de VVD-leden zo meer invloed konden uitoefenen dan ooit.